Δείτε όλες τις απαντήσεις στη συνέχεια του άρθρου μας 

Τι είναι το MDF: Medium-density fibreboard (MDF)
Είναι ένα παράγωγο ξύλου κατασκευασμένο από κομμάτια, ίνες και υπολείμματα ξύλου, που συνδυάζονται με κερί και ένα ρητινούχο συνδετικό υλικό, το οποίο με εφαρμογή υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, παίρνει το επιθυμητό σχήμα, συνήθως πάνελ διαφόρων διαστάσεων .
Είναι πιο πυκνό από την μοριοσανίδα, και χρησιμοποιείται ευρέως στην επιπλοποιεία σε μεγάλες επιφάνειες που επενδύονται με καπλαμά ξύλου . Τραπέζια, μπουφέδες, σύνθετα, ντουλάπες, κατασκευάζονται από επενδυμένο MDF.

Τι είναι η μοριοσανίδα ( ή νοβοπάν ή τσιπμπορντ.)
Είναι ένα παράγωγο ξύλου κατασκευασμένο από κομματάκια ξύλου, πριονίδι και ότι περισσεύει από την επεξεργασία του ξύλου, που σε συνδυασμό με ένα ρητινούχο συνδετικό υλικό μετατρέπεται υπό υψηλή πίεση σε πλάκες διαφόρων διαστάσεων . Πιο οικονομικό από το MDF, λιγότερο πυκνό, και με λιγότερη αντοχή στην υγρασία .
Η μοριοσανίδα επενδύεται συνήθως με συνθετικά υλικά-όπως μελαμίνη- αλλά και με καπλαμάδες ξύλινους . Μεγάλες επιφάνειες, κατάλληλες για ντουλάπες, γραφεία βιβλιοθήκες, κουζίνες, τραπέζια, είναι κατασκευασμένες από επενδυμένη μοριοσανίδα.


Τι είναι Καπλαμάς ξύλινος
Είναι μια λεπτή επιφάνεια ξύλου-συνήθως 3mm πάχος-η οποία κολλιέται σε σταθερές επιφάνειες MDF ή μοριοσανίδας . Έτσι κατασκευάζονται μεγάλες ξύλινες επιφάνειες που έχουν την ομορφιά και την αίσθηση του πραγματικού ξύλου .
Όσο καλύτερη η επεξεργασία του καπλαμά τόσο το έπιπλο δείχνει ότι είναι κατασκευασμένο από "μασίφ" ξύλο, χωρίς να είναι. Συνήθως οι βιομηχανίες επίπλου δεν χρησιμοποιούν μασίφ ξύλο για τα έπιπλά τους .Και για λόγους οικονομίας αλλά και περιβαλλοντικούς. Φανταστείτε να κόβαμε και ένα δέντρο για κάθε βιτρίνα ή μπουφέ που αγοράζουμε…

Τι είναι η μελαμίνη
Είναι ένα συνθετικό πολυμερές υλικό σε φιλμ, το οποίο είναι ανθεκτικό στα γρατσουνίσματα, στην τριβή και τα διαβρωτικά .
Με μελαμίνη επενδύουμε μοριοσανίδα και MDF για την κατασκευή επίπλων, γιατί είναι οικονομική, ανθεκτική και παράγεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων .Σημαντικό για την μελαμίνη είναι η σωστή επεξεργασία –το φινίρισμα-στα τελειώματα της επιφάνειας, τα "σόκορα".
Συνήθως τα "σόκορα" επενδύονται με ταινίες μελαμίνης ή PVC. Το φινίρισμα της μελαμίνης μπορεί να γίνει τόσο καλό που μερικές φορές δεν το ξεχωρίζεις από το πραγματικό ξύλο.


Ξύλο οξυάς
Είναι ένα σκληρό και ελαστικό ξύλο που προέρχεται από δάση της Ευρώπης και της Αμερικής.
Χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή επίπλων. Καρέκλες , πολυθρόνες, κρεβάτια, τραπέζια είναι κατασκευασμένα από αυτό το ξύλο.
Το μυστικό για την αντοχή στο πέρασμα του χρόνου είναι το ξύλο να μην έχει υγρασία, να είναι καλά περασμένο από ειδικά ξηραντήρια-φούρνους.

Ξύλο δρυός
Είναι πολύ σκληρό και ανθεκτικό ξύλο που συναντάται στην Β.Ευρώπη Αμερική και Ασία .Είναι ανθεκτικό στους μύκητες και τα έντομα, και γρατζουνιέται πιο δύσκολα από την οξιά .
Χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη των επίπλωντραπεζαρίεςμπουφέδες, βιτρίνες,κυρίως όμως σε μορφή καπλαμά και λιγότερο μασίφ . Είναι γενικά πιο ακριβό ξύλο από την οξιά.

Χρωμιομένος Μεταλλικός σκελετός
Ο μεταλλικός σκελετός πολλών επίπλων ,υποβάλλεται σε μία επεξεργασία που ονομάζεται χρωμίοση. Μία λεπτή στρώση χρωμίου επικολλάται στο μέταλλο για να του δώσει ελκυστική εμφάνιση αντοχή στη διάβρωση και στα χτυπήματα.
Καρέκλες και τραπέζια χρωμίου, πόμολα, καρέκλες γραφείου ,σκαμπό και άλλα έπιπλα έχουν σκελετό χρωμιομένο.

Γυαλί ασφαλείας-tempered glass
Το γυαλί ασφαλείας είναι γυαλί το οποίο έχει υποστεί θερμική επεξεργασία για να αυξηθεί η αντοχή του σε σύγκριση με το απλό γυαλί . Η αντοχή του με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται 4-6 φορές.
Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ακόμα και αν σπάσει, θα θρυμματιστεί σε μικρά κομμάτια που δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν τραυματισμούς .Χρησιμοποιείται σε τραπέζια, γραφεία, έπιπλα τηλεόρασης κ.ά.


Memory foam- Viscoelastik
Το επαναστατικό υλικό memory foam χρησιμοποιείται από την βιομηχανία στρωμάτων για τις εξαιρετικές του ιδιότητες. Ανακαλύφθηκε και εξελίχθηκε από την NASA για την άνετη διαβίωση των αστροναυτών. Αποτελείται από πολυουρεθάνη με πρόσθετα χημικά στοιχεία που αυξάνουν την πυκνότητα και ελαστικότητά του. Είναι θερμοευαίσθητο υλικό που με την αύξηση της πίεσης και της θερμότητας έχει την ιδιότητα να αγγαλιάζει το σώμα,δημιουργώντας ένα καλούπι γύρω του,στηρίζοντας κάθε σημείο αποτελεσματικά.

Αρχικά όταν ανακαλύφθηκε χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς,για παράδειγμα σε ασθενείς κατάκοιτους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η πίεση που δέχονται ορισμένα σημεία του σώματος από ένα απλό στρώμα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ακόμα και την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος,προκαλώντας οιδήματα ακόμα και γάγγραινα. Τα στρώματα με memory foam ελλάτωσαν θεαματικά αυτά τα προβλήματα.

Ετικέτες , , , , , , ,