Οι πολυθρόνες είναι κάτι πολύ αγαπημένο. Βρίσκουν θέση σε οποιοδήποτε καθιστικό, κρεβατοκάμαρα, ή γραφείο. Αγκαλιάζουν το σώμα μας με μια θαλπωρή. Είναι το κάθισμα που κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας.


Οι μπερζέρες πάλι είναι ένα συγκεκριμένο είδος πολυθρόνας που έγινε αντικείμενο πόθου. Η μπερζέρα πρωτοεμφανίστηκε στο Παρίσι και αρχικά ονομαζόταν fauteuil. Σήμερα, ο διεθνής όρος που επικρατεί είναι wing arm chair, λόγω των ιδιαίτερων πλευρικών “φτερών” που εξέχουν από την ψηλή της πλάτη, μια σχεδιαστική πρωτοπορία που την έκανε τόσο διαχρονική και αγαπητή. Τότε βέβαια, το χαρακτηριστικό της σχήμα ήταν αποτέλεσμα μιας λειτουργικής ανάγκης: παραδοσιακά οι άνθρωποι τοποθετούσαν τις μπερζέρες μπροστά από το τζάκι για να ζεσταίνονται. Τα πλευρικά φτερά βοηθούσαν την καρέκλα να αγκαλιάσει τον καθήμενο, ώστε να τον κρατάει εξίσου ζεστό τόσο στο στήθος (λόγω του τζακιού) όσο και στην πλάτη. Ήταν δηλαδή μια πανέξυπνη σχεδιαστική ιδέα για να μην χάνει το σώμα τη θερμότητα του. Σήμερα πια, τα φτερά στο πλάι και η ψηλή πλάτη διατηρούνται ως το χαρακτηριστικό της κομψότητας και της μοναδικότητας της.


Κι αφού κάναμε αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή με λεπτομέρειες που ίσως να μην ξέρατε, θα δείξω μερικές αγαπημένες και διαφορετικές πολυθρόνες και μπερζέρες. Και θα ξεκινήσω ευθύς αμέσως με μια πολύ ιδιαίτερη πολυθρόνα που της έχω αδυναμία και που συνοδεύεται από, απαραίτητο, υποπόδιο.
http://www.epiplonet.com/karekles-kai-poluthrones-klasikes/
Αυτό τον συνδυασμό πολυθρόνας με υποπόδιο τον έχω δει σε κομψότατο σπίτι, σε σετ των δύο, μπροστά στο τζάκι. Το αποτέλεσμα ήταν αριστούργημα. Έδωσε ζεστασιά στο χώρο και πολύ στυλ. Το εν λόγω τζάκι, με αυτές τις 2 πολυθρόνες γύρω του, από μασίφ ξύλο και γνήσιο δέρμα και τεχνοτροπία χειροποίητη σε στυλ αντίκας, είχε μεταμορφωθεί στο κεντρικό σημείο, το απαραίτητο focal point του δωματίου. 
Πάντα χρειάζεται ένα κομμάτι επίπλωσης που θα είναι τόσο ιδιαίτερο ώστε να τραβήξει το βλέμμα. Και φτάνει να είναι μόνο ένα. Το αποτέλεσμα είναι κομψό, δίνει δυναμική στο χώρο, έχει χαρακτήρα και είναι πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο (σε σχέση με το να προσπαθείς να συνδέσεις μεταξύ τους πολλά και ιδιαίτερα κομμάτια που ίσως να μην είναι και του ίδιου ύφους). Το συγκεκριμένο σπίτι, δε, ήταν και επιπλωμένο με μοντέρνα έπιπλα, σε γήινους τόνους. Κάτι που έκανε την πολυθρόνα και το υποπόδιο να ξεχωρίσουν ακόμα περισσότερο. Να τα κυνηγάτε τέτοια κομμάτια. Θα τα λατρέψετε. Και δε θα τα βαρεθείτε γιατί δεν είναι εφήμερης μόδας.
Το ίδιο ισχύει και για μια μπερζέρα σαν κι αυτή δίπλα. Οι λόγοι είναι ευνόητοι: σκληρό ξύλο κατασκευής για μεγάλη αντοχή (συνήθως προτιμούμε μαόνι), φαρδύ αναπαυτικό κάθισμα και
μπράτσα, ταπετσαρία με καπιτονέ πλάτη, όμορφο μπεζ χρώμα που ταιριάζει με όλα, ροδάκια που την κάνουν πιο πρακτική αλλά και πιο μοντέρνα. Το δε καπιτονέ έχει γίνει must, χρησιμοποιείται ενθουσιωδώς παντού, από κεφαλάρια κρεβατιών μέχρι φυσικά τις πολυθρόνες. Είναι
διαχρονικό, κομψό και κάνει εντύπωση.

Μια ακόμα φοβερή πολυθρόνα με καπιτονέ πλάτη είναι και αυτή αριστερά. Η οποία είναι μια ακόμα πιο πολύπλευρη πολυθρόνα. Που κυριολεκτικά κάνει θραύση. Έχει μίνιμαλ γραμμή και απλότητα, ώστε να συνδυάζει το κλασικό με το σύγχρονο. Για την ακρίβεια θεωρείται μια μοντέρνα καρέκλα. Αν θέλετε, δε, να δώσετε στη τραπεζαρία σας μια πιο πολυτελή εικόνα μπορεί να την χρησιμοποιήσετε και εκεί ακόμα. Είναι η πολυθρόνα πασπαρτού όπως φαίνεται και στα 2 παραδείγματα που σας δείχνω εδώ.
Εξίσου πετυχημένη επιλογή είναι και μια πολυθρόνα ντυμένη με ριγωτό ύφασμα, αλλά και η πιο αυστηρή και κλασική καπιτονέ πολυθρόνα με το πολύ μικρό καρό μοτίβο, με πιο λεπτό σκελετό που ταιριάζει υπέροχα και σε ένα πιο κλασικό γραφείο, με έπιπλα και βιβλιοθήκες σε σκούρο ξύλο.
Για ένα πιο νεανικό, χρωματιστό και χαρούμενο καθιστικό, ή ακόμα και ως επιλογή που ταιριάζει σε μια κρεβατοκάμαρα, αυτή που ακολουθεί είναι μια πιο ανάλαφρη εκδοχή μπερζέρας. Σε πιο φλουό χρώματα και σε πιο λεπτοκαμωμένη γραμμή και (γιατί όχι;) σε ένα μεγάλο, όμορφο καρό μοτίβο.

Τέλος, μεγάλο διακοσμητικό σουξέ τα τελευταία χρόνια έχουν και οι παρεμβάσεις εκμοντερνισμού σε παλιά και κλασικά αντικείμενα. Για την ακρίβεια, οι παρεμβάσεις που γίνονται σε κλασικά και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα κομμάτια όπου πάνω στην ταπετσαρία τους σταμπάρονται λογότυπα, αριθμοί ή γράμματα, όπως σε αυτές εδώ τις πολυθρόνες: 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δείτε πολλά σχέδια για κλασσικές καρέκλες -πολυθρόνες και μπερζέρες στο μεγαλύτερο e-shop επίπλων στην Ελλάδα, www.epiplonet.com.

Πάνω από 4.000 σχέδια σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε! 

Ετικέτες , ,