Σήμερα ο ενθουσιασμός μου είναι πολύ μεγάλος και η χαρά δεν κρύβεται!

Μόλις ξεκινάμε μια νέα συνεργασία με την Gaber.

Αν δεν ξέρεις ποια είναι η  Gaber, σίγουρα θα έχεις ακούσει τη φράση ‘ιταλικό design’ και θα ξέρεις ότι αυτό είναι κάτι καλό. Η Gaber λοιπόν είναι μια ιταλική εταιρεία με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χώρο του σχεδιασμού και της κατασκευής επίπλων, κυρίως καρεκλών, τραπεζιών και καθισμάτων μπαρ.

Είναι επίσης μια εταιρεία για την οποία θα μπορούσα να σας μιλήσω με τις ώρες. Τόσο για τις εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει, για τα πόσα βραβεία έχει πάρει, για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τις πατέντες της, για πολλά και διάφορα. Μόνο που δε θα το κάνω γιατί όλα αυτά μπορείς να τα βρεις και στο site της όπου έχει ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στα βραβεία καινοτομίας και design που της έχουν απονεμηθεί. 

Προσωπικά, το μόνο που πρέπει να ειπωθεί είναι πως όσοι μας διαβάζουν θυμούνται τα ποστ και το χρόνο που αφιερώσαμε με αγάπη και απέραντο θαυμασμό στα design classics, στο κίνημα δηλαδή εκείνο του μοντερνισμού που με όραμα την εκμετάλλευση της τεχνολογίας στο έπακρο θα οδηγούσε σε προσιτά σε όλους έπιπλα-έργα τέχνης , statements αισθητικής που ξεκίνησαν την δεκαετία του ‘50 και πιο νωρίς ακόμα, που ενσωμάτωσαν ένα όραμα και που καθόρισαν μορφές αξίες, ακόμα και ιδεολογίες.

Ε, η Gaber αυτό κάνει. Σε αυτό το όραμα πιστεύει και το μεταφέρει στον 21ο αιώνα. Αυτή την τάση συνεχίζει και για αυτό και είμαστε τόσο περήφανοι που πραγματοποιούμε ένα όνειρο και φέρνουμε μια τέτοια εταιρεία στην Ελλάδα. Μια εταιρεία που χρησιμοποιεί τα πιο νεωτερίστικα υλικά, που αναζητεί αέναα το πως θα συνδυάσει την καινοτομία με την αισθητική, την απλότητα με την πρακτικότητα και τη φαντασία, τη χρησιμότητα με την εφευρετικότητα, τις νέες φόρμες με τη λειτουργικότητα, την ποιότητα σε ένα κόστος που δεν είναι απαγορευτικό.

Αρκετά με τα λόγια όμως. Σήμερα θα σας δείξω μερικά προιόντα της Gaber για να δείτε μόνοι σας τι εννοώ.

Η Moema
Η Moema πρωτοεμφανίστηκε στο Salone Internazionale del Mobile 2012, είναι του Stefano Sandona και συνδυάζει εξαιρετικά διαφορετικά υλικά. Ο σχεδιασμός της είναι νεανικός, δυναμικός και ξεχειλίζει από φρεσκάδα και δημιουργικότητα. Βασίζεται με άλλα λόγια στην αριστοτεχνική συνταγή των μοντέρνων καρεκλών: πρέπει να είναι ελαφριές, ανθεκτικές, εύκολα μεταχειρίσιμες, εξαιρετικά άνετες, να συνδυάζουν με επιτυχία διαφορετικά υλικά και γενικά να παντρεύεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας με την αισθητική. Να δίνουν στον αμφιβληστροειδή την εντύπωση της ανεμπόδιστης ροής. Για αυτό το στυλ έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Εδώ βλέπεις το μέλλον. Το πως το όραμα της καινοτομίας στο σχεδιασμό συνδυάζεται με την τεχνογνωσία, τη φαντασία στις γραμμές και τις καμπύλες, την απλότητα και το στυλ. Έχει σχήμα κέλυφους (όπως τα κλασικά αριστουργήματα των Eames) το οποίο είναι φτιαγμένο από πολυμερές και ντύνεται και με δέρμα. Ο σκελετός της είναι μεταλλικός χρωμιωμένος όταν πρόκειται για εσωτερική χρήση. Για εξωτερική χρήση ο σκελετός της βάφεται.
To Saturno
Εδώ βλέπεις κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραπέζια της Gaber: έχει βάση από αλουμίνιο, βγαίνει σε πολλά διαφορετικά χρώματα , αλλά και σε τετράγωνο σχήμα.
H Prodige
Η Prodige είναι ένα ενιαίο κάθισμα από πολυμερές, σε μεταλλική βάση. Έχει κυβικό σχήμα, όπως βλέπεις δηλαδή η γραμμή της είναι ταυτόχρονα αυστηρή και εξαιρετικά μοντέρνα.

Αυτό ακριβώς το λιτό και καθαρό περίγραμμα της ήταν που της κέρδισε το βραβείο Ειδικής Μνείας στο Young & Design διαγωνισμό του 2007 κατά τη διάρκεια του Salone del Mobile στο Μιλάνο.

Έκτοτε, η Prodige έγινε παράδειγμα του τι αντιπροσωπεύει το made in Italy design στη διεθνή σκηνή.

H Anita
Και μετά υπάρχει η Anita. Για την οποία ισχύουν όλα τα παραπάνω, χωρίς πολλά λόγια γιατί είναι απλά πανέμορφη. Η Anita όπως βλέπεις προσπαθεί να συνδυάσει την κλασική κομψότητα με το σύγχρονο στυλ.

Οι καμπύλες της είναι σχεδιασμένες ώστε να έχουν μια συνεχή ροή και οι γραμμές της είναι απαλές και ευχάριστες στο μάτι.

Εύκολα θα αναγνωρίσεις πως ενώ αυτό το σχήμα καρέκλας μας έρχεται από το παρελθόν (σκέψου για παράδειγμα Γαλλία, Λουί Κένζ) εδώ επιχειρείται μια ευφάνταστη και εκλεπτυσμένη οπτική μεταφορά μιας ιστορικής καρέκλας στην αισθητική και τα υλικά παραγωγής του 21ου αιώνα.
Η Opera


Η Opera όπως βλέπεις είναι αυτό που λέμε classy.
Είναι επίσης μια καρέκλα που δεν αποτελείται από πολλά κομμάτια, αλλά είναι ενιαία. Αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει.


Είναι πολύ όμορφη, σχεδιασμένη σαν ένα μοντέρνο γλυπτό, με αρμονικές γραμμές, πολύ ιδιαίτερη αλλά και διακριτική ταυτόχρονα.
Μπορείς να την βάλεις παντού, η Opera είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει ομορφιά για την Gaber.
Η Alhabra

Η Alhabra είναι άλλη μια καρέκλα μοντέρνα και λιτή αλλά με πολύ έντονη προσωπικότητα. Το ανάγλυφο γεωμετρικό της σχέδιο μοιάζει σαν να έχει ‘υφανθεί’ πάνω της.

Στην πραγματικότητα χρειάστηκε να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί ένα καινοτόμο σύστημα παραγωγής κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ώστε να μπορέσει να παραχθεί αυτή η καρέκλα από πολυμερές και μεταλλικό χρωμιωμένο σκελετό.

Άλλο ένα παράδειγμα του πως για να υλοποιηθεί κάτι που υπήρχε μόνο στη φαντασία ενός σχεδιαστή χρειάστηκε να υπάρξει πραγματική τεχνολογική πρόοδος.
Αυτά για τώρα. Θα ακολουθήσει και συνέχεια με περισσότερα προϊόντα. Ελπίζω κι εσείς να συμμερίζεστε τον ενθουσιασμό μας!

Ετικέτες , , , ,