5
Είναι η διπλανή εικόνα ιεροσυλία; Δε νομίζω ότι αποτελεί έγκλημα να λατρεύεις το θεό του design!
Παρεπιμπτόντως είναι αληθινή εκκλησία, ο Άγιος Βαρθολομαίος. Και όπως καταλάβατε, σήμερα θα μιλήσουμε (και) για τον Panton και τις περιβόητες καρέκλες του.

Αυτό λοιπόν θα είναι άλλο ένα ποστ αφιερωμένο στον μοντερνισμό και τους κλασικούς του Design.

Παρεπιμπτόντως έχουμε αποκτήσει και νέα ενότητα. Μην παραλείψεις να περάσεις από τη νέα μας σελίδα, όπου μαζεύουμε τα πιο αγαπημένα μας μοντέρνα κομμάτια, καρέκλες σε μεγάλο βαθμό, που έχουν σίγουρα αντλήσει την έμπνευση τους από όλα αυτά που σας δείχνω στα Design Classics Posts.


Verner PantonΤη συγκεκριμένη καρέκλα την γνωρίζουν και οι πέτρες. Είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του μοντερνισμού, από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα design του 20ου αιώνα. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι αυτή η καρέκλα, που μοιάζει ακόμα και τώρα φρέσκια και διαχρονική και μπροστά από την εποχή της, σχεδιάστηκε πριν από 50 χρόνια και βάλε!
Η δε τεχνολογία που κρύβεται πίσω από την εικόνα της είναι αξιομνημόνευτη: είναι η πρώτη χυτή καρέκλα που δημιουργήθηκε από ένα και μόνο υλικό, κι αυτό το υλικό ήταν μια μορφή πολύ ανθεκτικού πλαστικού. 
Άλλο ένα δείγμα της δουλειάς του είναι η παρακάτω πολυθρόνα που μοιάζει με σφαίρα, με το αντίστοιχο της υποπόδιο.

Philippe Starck

Η πασίγνωστη …

Louis Ghost Chair

Με άλλα λόγια το διάφανο φάντασμα του Λουδοβίκου. Ο Σταρκ είχε την πανέξυπνη ιδέα να πάρει μια καρέκλα η οποία ήταν η πεμπτουσία του μπαρόκ (το στυλ λουί κένζ) και να την μετατρέψει σε μοντέρνο έργο τέχνης.
Θέλει τεράστια τόλμη για να το κάνεις αυτό και να επανεξετάσεις ένα κλασικό κομμάτι μετατρέποντας το σε μια σούπερ-μοντέρνα, διαφανή καρέκλα από πολυανθρακικό και μάλιστα πολυανθρακικό που εγχύνεται σε μονοκόμματο καλούπι (κάνοντας την καρέκλα εξαιρετικά σταθερή και ανθεκτική, τόσο ανθεκτική που μπορείς άνετα να την χρησιμοποιήσεις και ως καρέκλα εξωτερικού χώρου).
Χωρίς μπράτσα, αυτή η καρέκλα ονομάζεται Victoria Ghost Chair και μπορείς να την βρεις και σε εμάς, σε πολύ καλή τιμή (όπως είπαμε οι πατέντες αυτών των κομματιών έχουν λήξει, άρα μπορούν να αντιγραφούν κι εσύ να τις αποκτήσεις σε αισθητά μικρότερο κόστος).  Την αποκαλούμε Diamond, είναι το διαμαντάκι μας!

Eero Saarinen


Eero Saarinen: Φινλανδός που μεγάλωσε στην Αμερική, είναι από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του 20ου αιώνα και κολλητός των Charles και Ray Eames, μέχρι και που έδωσε στο γιο του το όνομα Eames.
Είναι επίσης αυτός που σχεδίασε την Tulip Chair που βλέπεις δίπλα, άλλο ένα κομμάτι που έχει συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής και που έχει κοσμήσει μουσεία και μουσεία γιατί θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του τι έδωσε το σχέδιο στην ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα.
Άλλο ένα δείγμα δουλειάς του:
Η Ring Executive Chair.
Μπορείς να βρεις πολλές παρόμοιες στο ίδιο έντονο χρώμα, είναι κλασικό σχέδιο.

Richard Neutra


Ο Richard Neutra πίστευε ότι η αρχιτεκτονική παίζει το ρόλο του καταλύτη ώστε η κοινωνία μας να γίνει καλύτερη. Όπως βλέπεις αγαπούσε πολύ το ξύλο (και το μέταλλο), το σεβόταν και το εξυμνούσε. Για αυτό και έφτιαχνε τραπέζια σαν το αποπάνω, όπου το τραπέζι είναι ολόκληρο από μασίφ κορμό ξύλου. Ήταν γνήσιος εκπρόσωπος αυτού που αποκαλούμε “Κλασικός Μοντερνισμός” 
Εδώ τελειώνει και η σημερινή μας αναδρομή!
Αν σας ενδιαφέρουν ακόμα περισσότερα τέτοια ποστ μπορείτε να μας αφήσετε ένα σχόλιο ή να μας στείλετε ένα μήνυμα ώστε να φτιάξουμε κι άλλα.Richard Neutra Boomerang Chair

Ετικέτες , , ,