Οι Σκανδιναβοί ξέρουν πως να εκμεταλλεύονται και το τελευταίο τετραγωνικό ενός σπιτιού. Έχουν μεγάλη παράδοση στον σχεδιασμό επίπλου και πολλοί από τους πιο γνωστούς designers που διαμόρφωσαν τον μοντερνισμό ήταν Σκανδιναβοί. Ρίξε μια ματιά στην ενότητα Design Classics και θα καταλάβεις.

Ξέρουν επίσης πως να φτιάχνουν σπίτια ευάερα και ευήλια, ειδικά το τελευταίο, μιας και η χώρα τους δεν χαρακτηρίζεται ακριβώς ως ηλιόλουστη. Για αυτό και θα δεις τόσες άσπρες επιφάνειες, πάλλευκους τοίχους, πολλές φορές ακόμα και ξύλινα πατώματα βαμμένα σε λευκό. Εννοείται πως στην Ελλάδα τόσο άσπρο πολλές φορές μοιάζει κλινικό και δεν μας ταιριάζει. Διότι σε εμάς βέβαια το μόνο που δεν λείπει είναι το ευλογημένο φως. Επίσης στην Ελλάδα γενικά τα ξύλινα πατώματα είναι είδος πολυτελείας και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλακάκια, το οποίο είναι εξ ορισμού ένα ψυχρό υλικό, για αυτό και φροντίζουμε ώστε η θερμότητα να εκπέμπεται από τα χρώματα στους τοίχους και τα έπιπλα μας.


Παρόλα αυτά η Σκανδιναβική είναι μια μεγάλη σχολή από την οποία όλοι μας μπορούμε να ξεκλέψουμε στοιχεία. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι ξεκινά με τη λογική της χρήσης του λευκού για τη δημιουργία ενός ουδέτερου και εξαιρετικά εύπλαστου καμβά στον οποίο μπορείς να προσαρμόσεις ό,τι θέλεις και να κάνεις αλλαγές εύκολα και οικονομικά. Αυτή η σχολή αγαπά τις λιτές, απλές, μοντέρνες γραμμές, το λατρεμένο mix & match και τους χώρους που φαίνονται μεγάλοι και άνετοι χωρίς απαραίτητα να είναι. Και επίσης αγαπά να αναδεικνύει το φως.
  

Γραφείο. Ή μήπως τραπεζαρία;



Στα σκανδιναβικά σπίτια κυριαρχεί όπως θα δεις πάντα το λευκό. Όπως είπαμε όλα αυτά τα σπίτια είναι σχεδιασμένα σαν ένας καμβάς πάνω στον οποίο μπορείς κυριολεκτικά να ζωγραφίσεις ό,τι θέλεις.

Και αυτός ο λευκός καμβάς συνδυάζεται με πιο γήινα υλικά. Εκ των οποίων το πρώτο και το βασικότερο είναι το ζεστό ξύλο στα πατώματα.

Εδώ σου δείχνω ένα γραφείο.

Αυτό το τραπέζι είναι αντιπροσωπευτικότατο της σκανδιναβικής αισθητικής σε γραφείο. Μεγάλη επιφάνεια εργασίας, για άνεση και λειτουργικότητα αλλά και ομορφιά.

Μοιάζει πολύ με σχεδιαστήριο, είναι λιτό και άνετο και μπορείς να το βρεις σε διάφορους συνδυασμούς, πχ ως κατασκευή από μασίφ ξύλο με γυάλινη επιφάνεια, όπως στο δείχνω παρακάτω που μπορεί μια χαρά να χρησιμοποιηθεί κι ως τραπέζι τραπεζαρίας.
very Swedish. #swedish #scandinavian

Σαλόνι : Βρες τις διαφορές

Στις παρακάτω εικόνες βλέπεις τις μικρές αλλαγές που έκανε η Emma Persson στο εμπνευσμένο από το σκανδιναβικό στυλ σαλόνι της. Αριστερά είναι το πριν και δεξιά το μετά. Στο βάθος βλέπεις και την τραπεζαρία της.
Emma Persson Lagerbergs home. Photo: Petra Bindel. Elle Interir.   love this room
Ένα τραπέζι σαν το Saturno θα πήγαινε πολύ στο χώρο.
Προσέχεις επίσης πως για να μην μοιάζει ο χώρος αποστειρωμένος, μιας που και τα πατώματα είναι λευκά, έχουν ενσωματωθεί κλασικές πολυθρόνες, ακόμα και ψάθινες καρέκλες που εδώ βρίσκουν το χώρο τους στο εσωτερικό του σπιτιού.

Τραπεζαρία



Εδώ έχουμε μια εντυπωσιακή και πολύ χαρακτηριστική τραπεζαρία, αντιπροσωπευτική του ανακατέματος διαφορετικών υφών και επιρροών που όμως δίνει ένα άψογο αποτέλεσμα.

Το τραπέζι είναι ξύλινο με ακατέργαστη υφή.

Το ξύλο συνδυάζεται με διαφανές πλαστικό και μέταλλο.

Οι καρέκλες είναι εξαιρετικά μοντέρνες και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι η Diamond και η harmony που σου δείχνω κάτω.

Κουζίνα

nice mix

Άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα mix-and-match.

Κλασικό ξύλινο τραπέζι και πολύ μοντέρνα καρέκλα. Εδώ θα ταίριαζε η moema.

Κρεβατοκάμαρα

BeautifulΓια το τέλος, σας φύλαξα την κρεβατοκάμαρα. Απλή, λιτή, λευκή κι αυτή. Τζάκι  υπέροχο, ντουλάπα και μεταλλικό κρεβάτι.

Το καλό με τα μεταλλικά κρεβάτια είναι πως ταιριάζουν σε πολλές κρεβατοκαμάρες και μπορείς να τα βρεις σε πολύ μεγάλη ποικιλία τόσο σχεδίων, όσο και χρωμάτων.



Ελπίζω να σας άρεσε η σύντομη επισκόπηση του σκανδιναβικού στυλ.

Όλες οι εικόνες είναι από το Pinterest, όπου έχουμε λογαριασμό που μπορείτε να ακολουθήσετε και ανεβάζουμε συνέχεια εικόνες από πανέμορφα σπίτια.
Swedish apartment white scheme

Ετικέτες , , , ,