Η ιστορία της πολυθρόνας relax ξεκινάει από πολύ νωρίς. Ο πρόγονος της εμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι Γάλλοι εισήγαγαν ανακλινόμενα ράντζα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως καρέκλες ή κρεβάτια. Ήταν φορητά, είχαν ατσάλινο πλαίσιο και ήταν παραγεμισμένα με κουβάρια. Στα τέλη του αιώνα, υπήρχαν ήδη πολλά σχέδια πολυθρόνας με κίνηση, φτιαγμένα πια από ξύλο και με φουσκωτό κάθισμα και πλάτη, για άνεση. Λέγεται ότι η πρώτη τέτοια πολυθρόνα ανήκε στον Ναπολέοντα τον Γ’.Η πρώτη δε πολυθρόνα relax με μηχανική κίνηση εμφανίστηκε γύρω στο 1930, από 2 Αμερικανούς.


Η επανάσταση και η … NASA

Η επανάσταση όμως στο χώρο της πολυθρόνας relax ανήκει σε έναν άλλο Αμερικανό.

Η ανακλινόμενη πολυθρόνα που εφηύρε ονομαζόταν «Πύραυλος» διότι ούτε λίγο ούτε πολύ την σχεδίασε βασιζόμενος στις αρχές της μηχανικής που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ενόσω υπηρετούσε στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Μάλιστα, το σχέδιο του είχε χρησιμοποιηθεί από τη NASA για τα καθίσματα στα projects Mercury, Gemini και Apollo.
                                                   
Tις πολυθρόνες relax του μπορείς να τις δεις και στην ταινία Apollo 13!

Το Χριστουγεννιάτικο δώρο του …Πλανητάρχη

 
Για να καταλάβεις καλύτερα τη σημασία της δημιουργίας ενός τόσο αναπαυτικού καθίσματος…
σκέψου μόνο ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προμηθευτεί ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 50 τέτοιες πολυθρόνες για τον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και του τις έδωσαν ως δώρο Χριστουγέννων!
 
Μάλιστα ο Λίντον Τζόνσον απεικονίζεται να κάθεται σε μια τέτοια πολυθρόνα για τη φωτογράφηση που έκανε ως Πρόεδρος στο περιοδικό LIFE. Εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να αναρρώσει από μια εγχείρηση και σε καμία άλλη καρέκλα δε μπορούσε να καθίσει χωρίς να πονάει. Τόσο πολύ τον βόλεψαν αυτές οι πολυθρόνες, που ζήτησε να ραφτεί πάνω τους το οικόσημο του Λευκού Οίκου.

Όλα αυτά στα λέω για να δεις πως δεν είναι διόλου μια τυχαία και εύκολη διαδικασία το να δημιουργήσεις ένα κάθισμα που να σου προσφέρει μια τέτοια εμπειρία χαλάρωσης και ξεκούρασης. Οι πολυθρόνες ανάκλισης, η τεχνολογία τους, η λειτουργικότητα τους, όλα αυτά ήταν μια επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία εξέλιξης.

Στα λέω επίσης γιατί το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας με τον Πρόεδρο που του έκαναν δώρο μια πολυθρόνα την οποία αγάπησε με πάθος είναι ότι για όλους μας κάποιες αξίες παραμένουν ίδιες, όπως η αξία ότι όλοι δικαιούμαστε να νιώθουμε όμορφα στον προσωπικό μας χώρο.

Με άλλα λόγια ...
Δεν χρειάζεται να είσαι ο Πλανητάρχης για να σου κάνουν Χριστουγεννιάτικο δώρο μια πολυθρόνα Relax.

Με ένα απλό Like στη σελίδα μας στο Facebook μπορείς να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό που θα σου κάνει δώρο μια τέτοια Πολυθρόνα Relax  την παραμονή των Χριστουγέννων.


Μπορείς να μπεις για να δηλώσεις συμμετοχή και από την εικόνα που βλέπεις δεξιά στη σελίδα η οποία θα εμφανίζεται στο blog μέχρι το πέρας του διαγωνισμού. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι Like στη σελίδα και μετά να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αυτά τα Χριστούγεννα να σου προσφέρουμε ένα πραγματικά καλό δώρο, να συνεισφέρουμε λίγο ώστε να νιώσεις φέτος την θαλπωρή και την άνεση που σου αξίζει, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα ίσως, παρόλα αυτά…

Καλές γιορτές να έχουμε όλοι μας!

Ετικέτες , ,