Γιατί, θα μου πεις, όλα τα σπίτια δεν έχουν τσιμέντο στα δομικά τους υλικά; Έχουν. Μερικά όμως το επιδεικνύουν κιόλας.

Σαν και αυτό που θα σου δείξω για να μου πεις αν σου αρέσει. Ανήκει σε μια ιστορικό τέχνης, το βρήκαμε στο Elle Decor. Είναι πάρα πολύ ωραίο. Οι τοίχοι είναι από μπετόν, με ορατά τα σημάδια του καλουπώματος. Χρησιμεύουν περισσότερο ως καμβάς που θα επιτρέψει στην τέχνη και στην διακόσμηση να έρθουν στο επίκεντρο. Το σπίτι αυτό όπως γρήγορα θα ανακαλύψεις είναι γεμάτο με τέχνη, τα δε έπιπλα με άνεση φιγούραραν ή έχουν ήδη φιγουράρει σε μουσεία ως ενσάρκωση του μοντέρνου στυλ.Θα χαρακτήριζες αυτό το σπίτι περισσότερο εκλεκτικό βέβαια παρά μινιμαλιστικό. Θα καταλάβεις το γιατί κοιτώντας τις φωτογραφίες.

spiti-apo-tsimento-1
Μοντέρνος γωνιακός καναπές μεγάλων διαστάσεων σε κρεμ χρώμα κυριαρχεί στο δωμάτιο. Τα ριχτάρια φροντίζουν για την απαραίτητη ζεστασιά στο χώρο. Πολύ ιδιαίτερο τραπεζάκι και ξύλινες καρέκλες άλλων δεκαετιών. Και φυσικά η τέχνη να δεσπόζει στο χώρο. Όλα σε ζεστές και γήινες αποχρώσεις με φόντο το γκρίζο, ψυχρό τσιμέντο.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους παρόμοιους χώρους που σου δείχνω, αυτός ο συγκεκριμένος δεν έχει διακοσμηθεί με βάση τη λιτότητα και τον μινιμαλισμό. Βασίζεται στις ζεστές φυσικές αποχρώσεις, στα ξύλινα στοιχεία, στα έργα τέχνης που κάθε σπίτι οφείλει να έχει για να αποκτήσει ζωή (ακόμα κι αν είναι πολύ φθηνά), στα πολύ ξεχωριστά έπιπλα που δείχνουν πως η ιστορικός τέχνης παίρνει άριστα στο μάθημα design.

spiti-apo-tsimento-2Εδώ βλέπεις άλλο ένα καθιστικό και την τραπεζαρία. Οι χώροι διαχωρίζονται από το τζάκι στη μέση του δωματίου. Πολύ εντυπωσιακό αρκεί να έχεις άφθονο χώρο. 
Και σε αυτή τη φωτογραφία δεν ξέρω που να σε πρωτο-παραπέμψω. Στον αυστηρό γκρι καναπέ δεκαετίας του 50; Μπορείς να βρεις καναπέ-κρεβάτι πάμφθηνο που να αναπαράγει αυτή την αυστηρή γεωμετρική αισθητική που τόσο δυναμικά έχει επανέλθει. 
Στις 2 απλές, λιτές, αυστηρές κρεμ πολυθρόνες εκ δεξιών του καναπέ; Ή μήπως στην δερμάτινη πολυθρόνα που μοιάζει με γλυπτό έργο τέχνης;
Θες να περάσεις στην τραπεζαρία; Ρίξε μια ματιά σε αυτές τις καρέκλες και πες μου ότι δεν ερωτεύτηκες το design τους, τον σχεδιασμό-φετίχ που τον έχεις δει και ξαναδεί και που πολύ λίγες εταιρείες (σαν την Gaber ας πούμε) μπορούν να τον αναπαράγουν χωρίς να σου στοιχίσει ο κούκος αηδόνι;  

Για να μειωθεί λίγο η ψυχρότητα που βγάζει το οπλισμένο σκυρόδεμα φάτσα μόστρα, το δάπεδο είναι από πωρόλιθο σε πιο ζεστά και γήινα χρώματα. Ο χώρος είναι μεγάλος και ανοιχτός. Εξαιρετικό παράδειγμα για το πως το τσιμέντο μπορεί να γίνει ένας άψογος καμβάς για κάθε διακοσμητικό στυλ. Στην Ελλάδα δεν το βλέπουμε πολύ συχνά αλλά ίσως ήρθε ο καιρός να το σκεφτούμε και να το τολμήσουμε. Στο εξωτερικό είναι πολύ πιο διαδεδομένο αυτό το στυλ. Στο εξωτερικό βέβαια λατρεύεται το industrial style οπότε κάτι τέτοιες εικόνες είναι συνηθισμένες.
spiti-apo-tsimento-3 spiti-apo-tsimento-4
Άλλες δύο ξύλινες πολυθρόνες που απογειώνονται με το μωβ ύφασμα. Λατρεμένο λευκό, στρογγυλό τραπέζι στη μέση. Πρόσεξε τις λεπτομέρειες: η κονσόλα στηρίζεται πάνω σε στίβες από βιβλία! Και η βιβλιοθήκη πιάνει όλο τον τοίχο πέρα για πέρα, εξ ου και η σκάλα δίπλα. Θα έκανε κάθε βιβλιοφάγο ευτυχισμένο.
Να και ένα ανάκλιντρο Barcelona. Πώς να λείπει μια Barcelona από το σπίτι μιας ιστορικού τέχνης; Μερικά έπιπλα απλά δεν ξεπερνιούνται.
spiti-apo-tsimento-5 Εδώ πάλι βλέπεις το καθιστικό από άλλη άποψη.

Κοίτα που μέχρι και η ψάθινη ξύλινη καρέκλα μπορεί να βρει το χώρο της. Αυτή βέβαια είναι σχεδιαστή αλλά η ιδέα είναι που μετράει.

Και το να αφήνουμε τη φαντασία να καλπάσει.










Τι λες; Σου άρεσε το σπίτι από τσιμέντο;


Δες τότε κι αυτό: 

10 πανέμορφα σαλόνια με βιομηχανικό στυλ...



Ετικέτες , , , ,