Μας αρέσει το λευκό χρώμα στο σπίτι αλλά δεν θέλουμε ο χώρος μας να μοιάζει με ψυχρό χώρο νοσοκομείου! Πως μπορούμε να το αποφύγουμε; Οι κάτοικοι στη ψυχρή χερσόνησο της Σκανδιναβίας έχουν σκεφτεί εδώ και καιρό τη λύση, με ένα λιτό και γοητευτικό στυλ διακόσμησης που καθιερώθηκε ως σκανδιναβικό







Σουηδοί, Δανοί και Φιλανδοί αγαπούν πολύ το λευκό σπίτι! Γι΄αυτό και οι λευκές αποχρώσεις στη διακόσμηση έχουν γίνει πλέον συνώνυμες με το σκανδιναβικό στυλ. Το σκανδιναβικό στυλ διακόσμησης γίνεται όλο και περισσότερο της μόδας στις μέρες μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές επίπλων προέρχονται από τη Σκανδιναβία και καθιερώθηκαν, λόγω του στυλ τους, σε όλο τον κόσμο.  Το σκανδιναβικό σπίτι έχει τρία Λ ως μυστικό επιτυχίας. Είναι Λειτουργικό, Λιτό και (συνήθως) Λευκό, κάτι που σημαίνει ότι μας δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και καθαριότητας. 

                                   

Κάθε ένα αντικείμενο μέσα στο χώρο είναι τακτοποιημένο σε συγκεκριμένη θέση ενώ τα έπιπλα έχουν καθαρές γραμμές και τετράγωνες φόρμες. Εδώ η περίπλοκη διαρρυθμιση των επίπλων κουράζει και στον χώρο προστίθονται μόνο όσα έπιπλα χρειάζονται να χρησιμοποιηθούν. Σπάνια θα βρείτε στο σκανδιναβικό σπίτι μια "καλή" τραπεζαρία δίπλα στο τραπέζι κουζίνας ή δυο σετ καθιστικών στη σειρά (το καθημερινό και το καλό σαλόνι). Εδώ όλα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να είναι πρακτικά και λειτουργικά. 

Ξύλινα πατώματα: Για να μην είναι ψυχρό το λευκό σπίτι, οι Σκανδιναβοί δεν χρησιμοποιούν πλακάκια για το πάτωμα αλλά τοποθετούν ξύλινο παρκέ. Το πάτωμα είναι συνήθως παρκέ από ανοιχτόχρωμο ξύλο, κάτι που δίνει ζεστασία στο χώρο και μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά! 

Μεγάλα παράθυρα: Η λευκή απόχρωση που κυριαρχεί στους χώρους προσθέτει επίσης φωτεινότητα, κάτι για το οποίο φημίζονται τα σκανδιναβικά διαμερίσματα. Γι΄αυτό, όπως θα προσέξετε και στις φωτογραφίες, τα μεγάλα παράθυρα και τα μπαλκόνια δεν λείπουν από κανένα σπίτι. 


Φρέσκα λουλούδια στα βάζα: 
Μπορεί το σκανδιναβικό σπίτι να έχει τετραγωνισμένες γραμμές στα έπιπλα, οι λεπτομέρειες είναι όμως που κάνουν την διαφορά. Τα φρέσκα λουλούδια δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Από τη μία δίνουν ένταση και ζωντάνια με το χρώμα τους και από την άλλη φτιάχνουν την διάθεση και μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. 

Πίνακες στους τοίχους: 
Οι τοίχοι στο σκανδιναβικό σπίτι δεν είναι γυμνοί. Είναι στολισμένοι με πίνακες και μάλιστα με παραπάνω από έναν! Τα κολλάζ από διάφορους πίνακες στους τοίχους δεν λείπουν από κανένα σαλόνι. Το τζάκι είναι επίσης αναπόσπαστο στοιχείο.  

Διαβάστε ακόμα:  Tips για να κρεμάσουμε πίνακες ζωγραφικής με πολλά κομμάτια



Χρωματιστά διακοσμητικές λεπτομέρειες 




Για να ζωντανέψει ο χώρος και να ξυπνήσει τα συναισθήματα, οι Σκανδιναβοί προσθέτουν μικρές χρωματιστές πινελιές. Οι πολύχρωμες κουρελούδες, για παράδειγμα, σπάνε την μονοτονία του ξύλου. Τα φλοράλ υφάσματα επίπλωσης , τα πολύχρωμα ριχτάρια στους καναπέδες και τα μικρά διακοσμητικά με έντονα χρώματα που κοσμούν τα ράφια στις βιβλιοθήκες είναι μερικές μόνο χαρακτηριστικές πινελιές, σε κάθε σκανδιναβικό σπίτι. 







Διαβάστε ακόμα: 

Ποια είναι τα κατάλληλα υφάσματα επιπλώσεων για το σπίτι σας;


                                                 


Διακοσμήστε το δικό σας λευκό σπίτι με προσφορές από την Epiplonet



Πολυθρόνα Moema με πόδια οξιάς

Moντέρνα καρέκλα σε στυλ Eames
Σαλόνι δερμάτινο λευκό με ρυθμιζόμενη πλάτη
Kρεβάτι καπιτονέ



















Ετικέτες , ,