Μπορεί σήμερα να σας φαίνεται αυτονόητο να κουλουριάζεστε σε μια μεγάλη πολυθρόνα, βλέποντας τηλεόραση ή να τρώτε σε αναπαυτικές πολυθρόνες τύπου Λουδοβίκου αλλά, πιστέψτε μας, πριν λίγα χρόνια δεν ήταν καθόλου απλό!

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield



Ο θρόνος του Μίνωα σήμερα είναι για...φτωχαδάκια! 


Ο θρόνος του Μίνωα στη Κνωσσό σήμερα φαντάζει σαν μια απλή, άβολη καρέκλα
Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι την εποχή της γαλλικής Αριστοκρατίας, το να κάθεσαι σε καρέκλα ήταν προνόμιο μόνο των ανθρώπων που είχαν ισχύ και αυτό διατηρήθηκε μέχρι σχετικά πρόσφατα, δηλαδή 400 χρόνια πριν… Ήταν τον 16ο αι. που οι καρέκλες και οι πολυθρόνες άρχισαν να χρησιμοποιούνται από την αριστοκρατία.  Πέρασαν πολλά- πολλά χρόνια ακόμα για να διαδοθεί η χρήση τους ευρέως και στο λαό, που μέχρι τότε κάθονταν σε σκαμπό και παγκάκια.


Η Epiplonet λέει: "Στην Epiplonet αγαπάμε πιο πολύ από όλες τις κλασσικές πολυθρόνες της εποχής Λουδοβίκου. Ελάτε να σας τις συστήσουμε..."


Σήμερα, θα βρείτε την κλασσική πολυθρόνα σε διάφορα μεγέθη και είδη. Κάθε μια ανήκει σε άλλη περίοδο και αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη εποχή, με άλλα ήθη και έθιμα, άλλη αισθητική και άλλη ιστορία.  Δεν είναι τυχαίο που ο Λουδοβίκος, η Αντουανέτα στη Γαλλία και ο Chesterfield στη Μ. Βρετανία ήταν μεγάλα ιστορικά ονόματα, που έχουν συνδεθεί όμως και με την ιστορία του επίπλου. Στην Epiplonet αγαπάμε πιο πολύ από όλες τις κλασσικές πολυθρόνες της εποχής Λουδοβίκου. Και με αυτές θα ξεκινήσουμε αυτό το αφιέρωμα...

Το στυλ ροκοκό και οι κλασσικές πολυθρόνες που αγαπούσαν οι Λουδοβίκοι...


Από το τέλος του 1600 μέχρι και το 1800 στην τέχνη του επίπλου επικρατεί το στυλ ροκοκό, όπως άλλωστε και σε όλες τις άλλες τέχνες της εποχής εκείνης (γλυπτική, ζωγραφική κλπ). Τα βαριά έπιπλα, με σκαλίσματα, καμπύλες και χρυσά φινιρίσματα είναι η τάση μιας περιόδου, την οποία ονομάζουμε περίοδο του Λουδοβίκου ΧV και του διαδόχου του Λουδοβίκου XVI. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μερικές από τις υπερβολές, της εποχής εκείνης...







Μετά το 1800 και μετά, τα έπιπλα αυτά θεωρήθηκαν ξεπερασμένα. Ήδη, η Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του Λουδοβίκου XVI, στα τέλη του 17ου αι., παρόλο που φημιζόταν για την σπατάλη που έκανε, είχε υιοθετήσει ένα πιο απλό στυλ, με λιγότερα σκαλίσματα και φινιρίσματα για τα έπιπλα στις Βερσαλλίες. Όταν το βασιλικό ζεύγος αποκεφαλίστηκε κατά την Γαλλική Επανάσταση, η ιστορία γύρισε σελίδα και το ίδιο και η διακόσμηση!


Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Πορτραίτο της Μαρίας Αντουανέτα να κάθεται σε κλασσική πολυθρόνα

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Πολυθρόνες  στυλ Αντουανέτας 

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Πολυθρόνες  στυλ Αντουανέτας 
















 Η υπερβολή της αριστοκρατίας και μαζί όλα όσα τους αντιπροσώπευαν πέρασαν στο περιθώριο και ένα νέο στυλ, με πιο μίνιμαλ γραμμές και πιο σεμνη ομορφιά  επικρατούσε παντού.  Και όπως γίνεται συνήθως, η τάση αυτή της τέχνης πέρασε και στα έπιπλα. Το νεοκλασσικό στυλ ήρθε για να μείνει και  καθόρισε τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα έπιπλα σήμερα: απλά, λειτουργικά και όμορφα, χωρίς να αντιμετωπίζονται ως έργο τέχνης. Μέχρι την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης τα έπιπλα κατασκευάζονταν με το χέρι, από εργαλεία επίσης χειροποίητα και γι΄αυτό ήταν δύσκολο να κατασκευασθούν μαζικά, σε μεγάλες ποσότητες. Σήμερα, η πολυθρόνα -ευτυχώς-είναι ένα έπιπλο για όλους!

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Η ιστορία της πολυθρόνας σε ένα timeline



Η Epiplonet λέει: "Μπορεί το κατάστημα επίπλων μας,  να αριθμεί πάνω από 25 χρόνια ζωής αλλά τέτοια ζήτηση για τα λεγόμενα « έπιπλα της γιαγιάς» πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε!" 




Πρέπει όμως να σας πούμε ότι το ροκοκό στυλ κάνει comeback τα τελευταία χρόνια και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι… βιώνει μια «δεύτερη άνοιξη». Μπορεί η Epiplonet, το κατάστημα επίπλων μας,  να αριθμεί πάνω από 25 χρόνια ζωής αλλά τέτοια ζήτηση για τα λεγόμενα « έπιπλα της γιαγιάς» πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε! Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια, φτιάξαμε κατόπιν ζήτησης, τη σειρά French Collection, με έπιπλα νέου τύπου με vintage αισθητική και ειδική επεξεργασία παλαιώσης. Είναι γεγονός, το ροκοκό στυλ επανέρχεται στη μόδα και η vintage διακόσμηση παλαιού τύπου θεωρείται πιο μοντέρνα από ποτέ!

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Το rococo επέστρεψε στη μόδα και ανεβαίνει σταδιακά...




Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Πολυθρόνα Louis XVI 
Fauteuil (Φοτόι)

Fauteuil σημαίνει πολυθρόνα στα Γαλλικά. Στην εποχή του Λουδοβίκου σήμαινε πολυθρόνα με ανοιχτά μπράτσα. Είναι το κλασσικό στυλ πολυθρόνας που έκανε θραύση στα σαλόνια των αριστοκρατών από το 1600 μέχρι και το 1800. Με το πέρασμα των χρόνων γινόταν όλο και πιο ελαφριά και όλο και πιο κομψή. Είναι πολύ διακριτή μια fauteuil Λουδοβίκου XV από μια fauteuil Λουδοβίκου XVI, αφού η δεύτερη είναι πολύ πιο απλή, με κάθετες γραμμές, σχεδιασμό που κάνει το έπιπλο να «αναπνέει». Τα σκαλίσματα στα ποδαράκια δε, ήταν μια άλλη μεγάλη συζήτηση αφού κάθε στυλ καρέκλας είχε τα δικά της σκαλίσματα!


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις διαφορές πολυθρόνας ανάμεσα σε κάθε Λουδοβίκο; Δείτε εδώ: Ρομαντικό στυλ με καρέκλες εποχής Λουδοβίκου


Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Μπορντό κλασσική πολυθρόνα ιδανική για τραπεζαρία

 

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Πολυθρονάκι τύπου Louis Kenz

Bergerre ή (ελληνιστί μπερζέρα)



Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield

Μαζί με την fauteuil, η bergerre είναι η δεύτερη πιο βασική πολυθρόνα της γαλλικής επίπλωσης και σίγουρα η πιο αναπαυτική. Είναι πολυθρόνα, τύπου Λουδοβίκου XVI. Έχει φαρδύ,  αναπαυτικό μαξιλάρι, λεπτά μπράτσα  και ευθεία πλάτη για να ξεκουράζεται η μέση. Αγκαλιάζει σχεδόν το σώμα και το προστατεύει από το πολύ κρύο. Η μπερζέρα ενσωματώνει χαρακτηριστικά από άλλες πολυθρόνες Λουδοβίκου XV και είναι επηρεασμένη από το ροκοκό στυλ της εποχής.

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Κλασσική μπερζέρα σε προσφορά από την Εpiplonet 



WingBack chair (ή ελληνιστί πολυθρόνα με αυτιά) 



Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Πολυθρόνα με αυτιά σε κλασσική γραμμή
Στο τέλος του 17ου αι., στα μέσα της περιόδου Ροκοκό, εμφανίστηκε η μπερζέρα στη σύγχρονη εκδοχή,  όπως την ξέρουμε σήμερα. Με ψηλή μόνο πλάτη, με δυο στρογγυλά μπράτσα και το κυριότερο, με δυο «αυτιά», αριστερά και δεξι, στο ύψος του προσώπου του καθήμενου.



Η χρήση της ήταν πολύ συγκεκριμένη. Τοποθετούνταν δίπλα στο τζάκι και προστάτευε αυτόν που καθόταν από τη ζέστη που έβγαζε η φωτιά. Αυτή τη χρήση έχει μέχρι σήμερα, αφού είναι η πολυθρόνα που όλοι οι διακοσμητές επιλέγουν για να τοποθετήσουν δίπλα στο τζάκι… Τα αυτιά που εξέχουν από το πλάι και η ψηλή της πλάτη μπλοκάρουν τη ζέστη γύρω από το σώμα και την εμποδίζουν να φύγει πίσω από την καρέκλα. Έτσι, το σώμα που χουχουλιάζει στη μπερζέρα παραμένει ζεστό, όσο περισσότερο γίνεται. Tα έπιπλα αγγλικού τύπου έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στις μέρες μας. Θα τα βρείτε σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, σε μοντέρνες παραλλαγές. Για παράδειγμα, πως θα σας φαινόταν η μπερζέρα στη τραπεζαρία

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield

Συνήθως οι κλασσικές αυτές πολυθρόνες συνοδεύονται με σκαμπό, σε ασορτί ύφασμα επίπλωσης, όπως το παρακάτω σετ: 

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield











Το μπαρόκ ξαναγύρισε στη μόδα...Ελάτε να το ανακαλύψουμε :) #deco_tips #epiplonet
Δημοσιεύτηκε από Epiplonet στις Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015


Η chaise longue (σεζ λογνκ)

Η σεζ λονγκ είναι μια πολυθρόνα που μοιάζει με καναπεδάκι, μόνο που είναι αποκλειστικά για ένα άτομο. Το σχήμα της επιτρέπει στον καθήμενο να τεντώσει τα πόδια του και να κάτσει αναπαυτικά Σεζ λονγκ σημαίνει μακριά πολυθρόνα στα γαλλικά και αυτό ακριβώς είναι! Στηρίζεται σε έξι ποδαράκια και έχει συνήθως στρογγυλή πλάτη.

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Ροκοκό στυλ chaise longue σε επανέκδοση


Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Σεζ-λονγκ με πλάτη για να χρησιμεύει και ως καναπεδάκι (σε προσφορά) 

Ροκοκό στυλ chaise longue σε επανέκδοση


Η Epiplonet λέει: "Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει σεζ λονγκ, στη μοντέρνα τους εκδοχή, και μάλιστα πάνω στην άμμο...Η εξέλιξη του επίπλου αυτού είναι οι γνωστές μας ξαπλώστρες παραλίας!" 




Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Σεζ λόνγκ γαλλικού στυλ σε φωτογραφικό στούντιο στις Φιλλιπίνες, 1924 



Ρίξτε μια ματιά κι εδώ:

Βοnus tip: Πώς να ντύσετε μια κλασσική πολυθρόνα!


Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Κλασσική πολυθρόνα ντυμένη με ύφασμα (σε τιμή προσφοράς)
Τότε που τα έπιπλα ήταν από βαρύ, μασίφ ξύλο και τα τοποθετούσες σε ένα δωμάτιο για πάντα, αυτό που άλλαζε ήταν τα υφάσματα επίπλωσης... Τα υφάσματα επίπλωσης ήταν ένας ξεχωριστός κόσμος της μόδας, με τάσεις που ανέβαιναν και κατέβαιναν και έπιπλα που άλλαζαν εμφάνιση κάθε εξάμηνο, ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι όλη η επίπλωση ανανεώνονταν με καινούργια υφάσματα και το χειμώνα, πάλι από την αρχή!



Αν έχετε και σεις τέτοιες κλασσικές πολυθρόνες από τη γιαγιά σας, ή έχετε αγοράσει καινούργιες λόγω μόδας, μπορείτε να υιοθετήσετε και σεις αυτή τη συνήθεια. Αλλάζοντας το ύφασμα επίπλωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ανανεώνετε το σαλόνι σας χωρίς πολλα έξοδα. Μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας. Χρειάζεται λίγος χρόνος παραπάνω, ένα οικονομικό ύφασμα επίπλωσης  και ένα… ηλεκτρικό καρφωτικό!

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Ένα ωραίο ύφασμα επίπλωσης, μπορεί να μετατρέψει τη παλιά πολυθρόνα σας σε έργο τέχνης...


Χρειάζεστε αλλαγή υφάσματος στον καναπέ; 

Ψάξτε για υφάσματα επίπλωσης online!





Oι πολυθρόνες Chesterfield: αντρικά έπιπλα μόνο για κυρίους! 



Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Από ένα αφιέρωμα στις πολυθρόνες εποχής Λουδοβίκου, δεν θα μπορούσε να λείπει μια αναφορά στις πολυθρόνες Chesterfield. Μπορεί να προέρχονται από την άλλη πλευρά της Μάγχης και πιο συγκεκριμένα από την Μεγάλη Βρετανία αλλά είναι εξίσου διάσημες και εξίσου αξεπέραστες. Όλοι έχουμε δει τις κλασσικές πολυθρόνες με το σχήμα C και το χαρακτηριστικό καπιτονέ, δερμάτινο σχέδιο.






Οι Chesterfield είναι παγκόσμιο σύμβολο του βρετανικού στυλ. Λέγεται ότι την πρώτη πολυθρόνα τέτοιου τύπου την παρήγγειλε στο επιπλοποιό του ο λόρδος Phillip Stanhope του Chesterfield (1694-1773). Ήθελε μια πολυθρόνα με χαμηλό κάθισμα και κοντή πλάτη, που θα επέτρεπε στους κυρίους να κάθονται σε όρθια στάση, χωρίς να βουλιάζουν και κυρίως χωρίς να ζαρώνει το σακάκι τους. Αυτός ήταν ο κύριος σκοπός της κλασσικής πολυθρόνας Chesterfield, που έχει χέρια και πλάτη σε ίδιο ύψος, στρογγυλεμένα πλαϊνά και κουμπιά που σφηνώνουν βαθιά στο δερμάτινο κάλυμμα.

Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Kαναπές Chesterfield από την Epiplonet


Μια κουνιστή πολυθρόνα από την Βιέννη που κατέκτησε την Ευρώπη


Λουδοβίκου, Αντουανέτας, Chesterfield
Koυνιστή πολυθρόνα τύπου Βιέννης



Κουνιστή πολυθρόνα με δερματίνη
Συνήθως τη μόδα στο έπιπλο την καθιέρωνε η Γαλλία και πιο συγκεκριμένα το Παρίσι. Αυτό συνέβαινε με όλες τις μορφές τέχνης, από τη ζωγραφική και τη ποίηση μέχρι τη διακόσμηση! Υπάρχουν όμως και κάποια έπιπλα που ξεκίνησαν από διαφορετικό τόπο καταγωγής και παραμένουν κλασσικά μέχρι σήμερα. Το 1796 γεννήθηκε ένας ταπεινός ξυλουργός που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της διακόσμησης. Ο  Michael Thonet κληρονόμησε το ξυλουργείο από τον μπαμπά του και είχε μια έμμονη ιδέα να κάνει καρέκλες από λυγισμένο ξύλο. Όταν βρήκε επιτέλους τη πατέντα για να το κάνει αυτό (λύγιζε το ξύλο με την βοήθεια καυτού ατμού) γεννήθηκε η κουνιστή πολυθρόνα βιεννέζικου τύπου, που είναι διάσημη μέχρι σήμερα!


Η κουνιστή πολυθρόνα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έπιπλο που θα κάνει την διαφορά στο σπίτι σας. Οι περισσότεροι πελάτες μας τις επιλέγουν για διάβασμα. Τώρα τελευταία όμως ολοένα και αυξάνονται αυτοί που ζητάνε κουνιστές πολυθρόνες για θηλασμό.



Η Epiplonet λέει: "Όχι, να το περηφανευτούμε αλλά τα κλασικά έπιπλα είναι η ειδικότητά μας! Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα αφιερώματα, με πλούσιο αρχειακό υλικό :) " 

Ετικέτες , , , , ,